Българският лев и банките са стабилни. Това се отнася и

...
 Българският лев и банките са стабилни. Това се отнася и
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Левът и банките са стабилни

 Българският лев и банките са постоянни. Това се отнася и до валутния ръб. Банковият бранш е в доста положително положение, кредитната интензивност се усилва. Ще запазим курса на лв. до влизането ни в еврозоната. Това разяснява пред bTV шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев през днешния ден, 6 декември - професионалният празник и на банкерите.
Гуверньорът на централната банка посочи, че в България еврото може да бъде признато не по-рано от две години след предприемането на първата стъпка в тази посока - присъединението към механизма ERMII, само че тя още не е направена.

„ Както процесът, по този начин и

присъединението към еврозоната ще има позитивен резултат за стопанската система.

Достатъчно е да погледнете отчетите на интернационалните кредитни организации, които бяха публикувани в края на предходната седмица. Те ясно показват като главен фактор за бъдещото повишение на кредитния рейтинг на страната е присъединението на нашата валута към валутния механизъм ”, сподели Радев.

Управителят на Българска народна банка счита, че влизането на страната в еврозоната ще има позитивно въздействие на стопанската система.

Според него механически България е изцяло подготвена за участие в еврозоната, само че първата стъпка е националната валута да се причисли към механизма ERM II, а по-късно и самата страна.

„ Хората могат да са безусловно спокойни за парите си ”, съобщи шефът на Българска народна банка. " Всички индикатори на банките са на положително ниво, облагата на бранша за втора поредна година приближава исторически най-високите нива. Свидетели сме на това по какъв начин

кредитната интензивност се усилва, неприятните заеми понижават,

тъй че имаме доста положителни фактори и не инцидентно две интернационалните организации взимат решения за повишение на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на действителни обстоятелства ”, разяснява той.

Управителят на централната банка е на мнение, че в случай че стопанската система работи добре и хората ще живеят по-добре. “А тя несъмнено работи по-добре, това се вижда от всички знаци. Друг е въпросът, че има в някои случаи закъснение във времето сред това, което виждаме като макроикономически индикатори, и това, което хората усещат директно по своя джоб или по метода на живот, който водят ”, уверен е Радев.

На въпрос за търговията с криптовалутите (вкл. биткойн), ползата към които в последно време граничи с нервност, гуверньорът е безапелационен, че това не са валути, а артикули, превърнати в обект на нечиста сделка, които някои вложители употребяват и като средство за разплащане. Той подсети, че тази тематика не би трябвало да се смесва с тематиката за цифровите пари, които евентуално един ден централните банки ще емитират.

“Това не е реалност, само че централните банки изследват деликатно този въпрос. Тези цифрови пари ще бъдат същински пари, единствено че в цифрова форма. Следователно, когато приказваме за

биткойн, става въпрос за един умозрителен актив,

а не за валута. Ето за какво централните банки не контролират и биткойн, и сходните структури ”, съобщи Радев.

Управителят на Българска народна банка счита, че Стоян Мавродиев дава отговор на всички критерии за началник на държавната Българска банка за развиване (ББР) защото покривал всички условия по закон, а в Българска народна банка нямали друга опция с изключение на да поддържат предлагането му за поста.

Той посочи, че държавното управление е главен акционер в банката и като подобен има право да задава цели на финансовата институция и да назначава шефовете й. По думите на Радев ББР би трябвало да подкрепя значими за страната планове.

По случая с източените милиони от сметката на Мартин Петров гуверньорът разгласи, че Българска народна банка ревизира какво се е случило и спомага на следствието.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР